Zo mooi en natuurlijk mogelijk

Opbaarmogelijkheden en balsemen door Familiehuis De Geslootene Boom

Familiehuis De Geslootene Boom in Sas Van Gent onderscheidt zich van andere uitvaartcentra in Zeeland doordat wij een diversiteit aan opbaarmogelijkheden bieden en ook lichte balseming mogelijk is.

Opbaarmogelijkheden

De laatste aanblik van een dierbare blijft vrijwel altijd lang in het geheugen gegrift. Het is belangrijk dat een lichaam zo mooi en zo natuurlijk mogelijk wordt opgebaard. Een goede herinnering heeft een positieve invloed op het rouwproces.

 

Persoonlijke accenten als kleding en sieraden spelen een belangrijke rol bij de opbaring. Familiehuis De Geslootene Boom overlegt altijd nauwkeurig met de nabestaanden over een eventuele eigen inbreng bij het verzorgen van het lichaam.

 

Opbaren is mogelijk in het familiehuis of op locatie, bijvoorbeeld thuis in de vertrouwde omgeving, waarbij dan speciale koeltechnieken worden toegepast. Als een lichaam is gebalsemd, zijn koeltechnieken overbodig.

Voor de begrafenis of dienst is er voor de directe betrokkenen gelegenheid gezamenlijk de kist te sluiten.

Balsemen

Tot 2010 was balsemen van overledenen in Nederland verboden. Met een nieuw artikel in de Wet op de lijkbezorging is het nu ook mogelijk het lichaam te verzorgen met een lichte balseming. Waardoor het lichaam langer bewaard kan worden en het er bovendien uitziet alsof de persoon in een slaaptoestand verkeert.

 

Soms vereisen onvoorziene omstandigheden dat een lichaam later begraven of gecremeerd wordt dan de wettelijke zes werkdagen na overlijden die in Nederland gelden. Balseming is dan het beste en meest voor de hand liggende alternatief.

 

De gespecialiseerde balsembehandeling mag slechts uitgevoerd worden door gediplomeerde verzorgers die de opleiding thanatopraxie hebben gevolgd.

 

Rob Duitemeijer, eigenaar van Familiehuis De Geslootene Boom, is een van de 26 geregistreerde thanatopracteurs (balsemers) in Nederland die gerechtigd zijn deze techniek toe te passen. Informeer naar de voorwaarden en details, bel 0115-45 44 44.